Om du kommer för att studera kommer du troligtvis behöva ett visum till Japan. Det finns flera olika visum för studier i Japan, och det är viktigt att veta skillnaden så att du söker det visum som passar dig bäst. Till skillnad från en del andra länder såsom Frankrike, Australien, Tyskland har svenskar inte möjlighet att söka ett working holiday-visum. Studerar du i 3 månader behövs inget visum, då kan du vistas i landet som turist.

Studentvisum till Japan

Ett studentvisum, är som det låter, skapat för att ge studenter en möjlighet att studera i Japan under en begränsad tid. Det finns lite olika typer av studentvisum, men för språkstudier kan du ha ett studentvisum i upp till 2 år. Ska du studera japanska i 6 månader eller 1 år är det den längden du bör ansöka för. Ska du studera vid ett japanskt universitet eller vid en yrkeshögskola kan du söka studentvisum för den längre perioden.

Det finns många fördelar med att ha ett studentvisum till Japan, jämfört med att studera här som turist. Du kan till exempel ha ett extrajobb och arbeta 28 timmar i veckan. Du kan också skriva kontrakt för en lägenhet, ett mobilabonnemang eller ett bankkonto. Kom ihåg, att i fall du vill ansöka om ett studentvisum tar det oftast lång tid. Vi rekommenderar att du kontaktar Go! Go! Nihon minst 6 månader innan det datum du vill börja studera i Japan så hjälper vi dig med allt pappersarbete och alla steg som måste tas under processen att söka en skola i Japan.

Du kommer att behöva skicka in gymnasiebetyg, eventuella betyg från högre studier, dokument som visar din ekonomiska status, etc. Men lugn, vi hjälper dig!

Stämplar från Japan i pass

Turistvisum

Som svensk behöver du inte ansöka om turistvisum till Japan. Enligt det avtal Sverige och Japan har med varandra har svenskar möjlighet att turista i landet i upp till 90 dagar i sträck, och totalt 180 dagar inom en 12-månadersperiod. Vill du studera japanska under den tiden går det jättebra. Många språkskolor erbjuder studier i 3 månader.

För studier under 3 månader har du inte möjlighet att söka CSN-lån. Du har heller inte möjlighet att ha ett extrajobb, som du har med ett studentvisum. Men vill du uppleva Japan och kanske lära dig lite grunder i språket är detta en fantastisk möjlighet.

Vill du veta mer om olika visumregler samt processen för visum till Japan så kan du läsa mer på Japanska Ambassaden i Sveriges hemsida eller skriva till oss på Go! Go! Nihon! Vi har svensk personal redo som hjälper dig med dina studie-relaterade frågor. Drömmer du om att studera i Japan så skriv till oss! 

För fler användbara tips om Japan och japansk kultur, följ vår Go! Go! Nihon blogg.