Vill du studera i Japan?  Tokyo må var många personers förstaval, med alla språkskolor du har att välja på – för att inte tala om fritidsaktiviteter. Men det finns många fantastiska städer att välja på, varför inte studera på en skola i Osaka, Kyoto, Fukuoka eller längs upp i norr, i Hokkaido.

Kanske har tanken slagit dig att det vore bra att studera i huvudstaden för att kunna prata en neutral dialekt? Oroa dig inte! Alla japanska språkskolor lär ut hyoujungo (標準語), det vill säga standarddialekten. Därför spelar det inte lika stor roll just var du studerar i Japan.

Hur lång studieperiod – 3 månader? 1 år?

De flesta språkskolor har studiestart 4 gånger per år (januari, april, juli, oktober). Majoriteten av skolor erbjuder 3 månader som kortast valbara studieperiod. En bra prova-på-längd, men vill du som svensk ha möjlighet att använda dig av CSN under dina studier är det 6 månader eller mer som gäller. Som längst kan du studera i Japan som språkstudent under totalt 2 år. Med det sagt, så kan du såklart gå vidare till högre studier i Japan efter dina två år på språkskola. Läs mer om olika studentvisum här.

För långtidsstudier (mellan 6 månader – 2 år) krävs ett studentvisum från det japanska Migrationsverket. Ansökningsperioden för studentvisum är väldigt lång och byråkratisk. Därför är det bra om du börjar med din ansökan redan 6 månader innan den önskade skolstarten för att öka dina chanser att få studera i Japan.

Förutom möjligheten till ett lån från CSN så finns det andra värdefulla fördelar med ett studentvisum. Du kan skaffa extrajobb och arbeta upp till 28 timmar i veckan. Du kan också ta del av Japans egna hälsoförsäkringssystem för 1.500 yen i månaden, som täcker upp till 70% av de medicinska kostnaderna i fall olyckan är framme.

Certificate of Eligibility

Den skola du valt att studera på kommer att skicka in din visumansökan till japanska Migrationsverket. När du blivit accepterad kommer skolan få tillbaka ett Certificate of Eligibility som sedan skickas hem till studenten med post. Därefter lämnar man in certifikatet till Japanska Ambassaden i hemlandet. Då kan du till sist hämta ut passet med visum i. Sen är det bara att komma och studera i Japan! För studier kortare än 90 dagar går det bra att komma till Japan som turist helt utan visum.

Katt i en soffa

Boende

Studenter kan välja på olika typer av boende så som studentkorridor, share-house och egna lägenheter. Du kan välja att dela ditt rum med någon annan för att komma ner ytterligare i pris. Studentkorridor är oftast också ett billigt alternativ, men endast några av språkskolorna erbjuder det alternativet.

Ett share-house är ett hus eller en lägenhet som har gjorts så att rum är privata och kök och andra gemensamma ytor är delade. Det är en populär boendetyp om du vill bo i ett blandat hus med både japaner och människor från alla världens hörn. Att hyra en lägenhet är en komplicerad process, även före en japan. Det är många olika avgifter, förutom hyran, som ska betalas innan inflytt.

Två standardavgifter är en depositionsavgift som du får tillbaka när du flyttar ut och en avgift som kallas key money som inte fås tillbaka efter utflytt. Key money betalas till din hyresvärd som en sorts inflyttningspresent och kan vara allt från en till tre gånger hyrans summa. Dessutom är kontrakten ofta på ett eller två år och ibland får endast japaner hyra. Låter det svårt? Det går såklart att lösa, om man letar lite! Vi på Go! Go! Nihon hjälper alla våra studenter att hitta boende om dom vill.

Första stegen

  • Zairyu card (在留カード): Alla från ett annat land som stannar i Japan över 90 dagar behöver enligt lagen ha ett zairyu-kort samt alltid bära det med sig. Kortet krävs även om du vill öppna ett bankkonto, eller skriva upp dig på ett telefonabonnemang
  • National Health Insurance: Japanska staten erbjuder en hälsoförsäkring som täcker 70% av medicinska utgifter och är du här på studentvisum är det ett krav att ansluta sig till den. Men priset per månad är lågt för studenter (mellan 1 200 – 2 000 yen/mån)
  • Hyra telefon: Du kan hyra en telefon från Softbank. Långtidskontrakt kräver zairyu-kort.
  • Bankkonto: Ett zairyu-kort och ett japanskt telefonnummer behövs för att öppna ett bankkonto. Enligt vår erfarenhet är Shinsei Bank den bank med mest info på engelska
  • IC Tågkort: Ett IC-kort som du kan köpa för 500 yen på alla stationer, och som du kan använda för kollektivtrafik, betala in närbutiker, betala en dricka i en vending machine, åka buss eller betala parkeringsplats för cykeln. Det finns inga månadskort som i Sverige, men om du åker mellan två bestämda stationer varje dag (till skolan exempelvis) kan du får reducerat pris på den sträckan
  • Cykel: Många japaner cyklar korta distanser. Glöm inte att du måste registrera din cykel för 500 yen när du köper den. Annars kan du få böter

Vad Go! Go! Nihon kan hjälpa dig med för att kunna studera i Japan

  1. Välja skola: Kolla in våra jämförelser och videos på vår hemsida
  2. Ansökan: Vi har en enkel och tydlig ansökningsprocess, fyll i formulär på webben
  3. Boende: Kolla in boende-fliken på vår hemsida för prisjämförelser för olika städer
  4. Support i Japan: Hör av dig med dina problem när du väl är här, vi vill hjälpa till om vi kan!
  5. Internationella event: Vi ordnar olika even för våra studenter, men också för japaner som vill träffa folk från hela världen

Om du vill studera i Japan så skicka iväg ett mail till vår svenska Go! Go! Nihon personal, så hjälper de dig med information om CSN och studentvisum för Japan!

För fler användbara tips om Japan och japansk kultur, följ vår Go! Go! Nihon blogg.