Innan du fått ditt visum i passet kommer du få ett Certificate of Eligibility (COE). Ett COE utfärdas av Justitiedepartementet i Japan. Det fungerar som ett bevis där din sponsor (din skola eller din nya arbetsplats) intygar att du som ansökt om visum uppfyller de olika kraven för att beviljas ett visum.

Din sponsor lämnar in en ansökan om COE å dina vägnar till det lokala japanska migrationskontoret. Efter handläggningstiden på mellan en till tre månader utfärdas ett COE till din sponsor, som sedan kan skicka det via post till dig.

Ditt COE tar du sedan med till den Japanska Ambassaden i Stockholm för att lämna in din visumansökan. Detta innebär slutligen ett visum i passet. Det är alltså den japanska staten som utfärdar ditt Certificate of Eligibility och det lokala konsulatet som ger dig beslutet om din visumansökan. Hos Japanska Ambassaden i Stockholm kan du hitta all den senaste informationen om ditt visumcertifikat. Är det ett studentvisum du vill ansöka om? Läs då vår artikel om studentvisum.

Ansökningsformulär för COE

Hur du får ditt Certificate of Eligibility

Go! Go! Nihon hjälper dig att skicka alla dokument som krävs för att söka till en språkskola i Japan. Skolan kommer därefter att lämna in en visumansökan till Migrationsverket i Japan å dina vägnar. Studenten får senare ett Certificate of Eligibility i brevlådan. Var därför noga när du skickar in dina dokument till skolan så att din ansökan hos Japanska Migrationsverket går smidigt.

Hur du använder ditt Certificate of Eligibility för att få ett visum

Om en student söker via en språkskola som ordnar med ett COE å studentens vägnar, bör det inte ta så lång tid eller vara några problem att sedan konvertera till ett studentvisum på Japanska Ambassaden i Stockholm. (Bor man i södra Sverige kan ambassaden i Köpenhamn vara ett närmare alternativ). Kontakta ambassaden om du har frågor.

När du har fått ditt COE tar du med det till Japanska Ambassaden samtidigt som du lämnar in din visumansökan. Du ska även ha ett foto och ett pass som är giltigt minst 6 månader efter ditt planerade resedatum. Efter ungefär en veckas väntan har du ditt visum i ditt pass!

Nödvändiga dokument

  • Ansökningsformulär för visum (du hittar dem på Japanska Ambassadens hemsida)
  • Foto (4cmx3cm) –ett foto på dig som ansöker. Bilden ska vara tagen rakt framifrån, ingen mössa, bakgrunden ska vara enfärgad utan skuggor. Fotot måste även vara skarpt, samt taget inom de senaste 3 månaderna.
  • Certificate of Eligibility (skolan skickar dig orginalet per post)
  • Giltigt pass

Låter allt detta krångligt? Oroa dig inte, Go! Go! Nihon hjälper dig alla steg på vägen. Skriv till oss idag!

För fler användbara tips om Japan och japansk kultur, följ vår Go! Go! Nihon blogg.