Vackra tempel långt inne i en bambuskog, en kopp kaffe med utsikt över Fuji, vacker körsbärsblom och robotar i regnbågens alla färger. Det är inte konstigt att näst intill 20 miljoner människor besöker landet som turister varje år. Som svensk får du dessutom möjlighet att komma till Japan som turist utan att ansöka om turistvisum i förväg!

Stämpel i passet för turister

Hur länge får du stanna som turist?

När du reser till Japan som turist får du tillåtelse att temporärt stanna i landet i upp till 90 dagar i en period. Sammanlagt får du stanna totalt 180 dagar inom en 12-månaders-period. Alltså får du stanna upp till två 90-dagars perioder under ett år med syfte att turista i landet.  Eller varför inte tre 60-dagars perioder? Vilken lyx va! Det är inte alla länder som kan komma hit utan ett turistvisum, så känn dig lyckligt lottad. Kolla upp alla platser du vill besöka och utnyttja chansen. Du kommer inte att ångra dig!

Du kanske ska hit för att backpacka, eller åka på en konferens, eller besöka en vän. Allt detta täcks av det här fantastiska avtalet som våra två länder har. Men kom ihåg att det är strängt förbjudet att till exempel tjäna pengar, överskrida den tillåtna tiden, eller något annat icke-turistigt. Läs all den senaste informationen på Japanska Ambassaden i Sveriges hemsida.

Vilka behöver ett visum för turistande egentligen?

Idag är det 67 länder som har ett liknande avtal med Japan för att få tillåtelse att resa in i landet p.g.a. turistskäl. Detta inkluderar invånare från de flesta europeiska länderna, Australien, Nya Zeeland och nordamerikaner. Det innebär att de kan stanna i 15, 30 eller 90 dagar i landet utan visum. Längden varierar, men för Sverige gäller som sagt max 90 dagar åt gången. Invånare från dessa länder kommer få en stämpel likt den här ovan i passet när de landar. Där står det när du kommit in i landet och när du senast måste ha lämnat landet.

Fingeravtryck på flygplatsen

Regler att följa som turist i Japan

Alla besökare måste ALLTID bära med sig sitt pass. Detta gäller vare sig du lämnar ditt rum för att köpa mjölk till kaffet, eller åker på en vandringstur på landsbygden. Detta p.g.a. att om du blir stoppad av polisen är du skyldig att kunna visa upp ditt pass enligt japansk lagstiftning. Det är också viktigt att ha en returbiljett, eller en biljett till ett annat land. Då det visar din plan att lämna landet. Ibland kollar personalen på flygplatsen detta, ibland inte, men det är alltid bäst att vara på säkra sidan.

Nu är du redo att turista loss i landet som du alltid drömt om! Kom ihåg att Japan är mycket mer än bara Tokyo, Osaka och Kyoto. Okinawa är Japans egna paradisö med vackert klarblått vatten. I Kyushu är man mästare på att laga den smakrika fläskbaserade nudelsoppan (豚骨ラーメン, Tonkotsu Ramen) och i Hokkaido finns filmiskt vacker natur. Att åka som turist till Japan en gång kommer inte vara nog, du kommer få mersmak så det bara knakar om det! Om du vill komma till Japan som student så tveka inte och skriv till oss på Go! Go! Nihon! Vår svenska personal står alltid redo att hjälpa till med dina frågor.

För fler användbara tips om Japan och japansk kultur, följ vår Go! Go! Nihon blogg.