Studera utomlands i Japan: Så mycket mer än att bara lära sig ett nytt språk

Lästid: 4 minutes

Beslutet som jag fattade för tio år sedan om att studera utomlands i Japan är det mest avgörande beslutet jag tagit i mitt liv hittills. Det har verkligen förändrat mitt liv. Det är så många saker som jag har lärt mig och upplevt som jag aldrig hade kunnat göra om jag stannat kvar i landet där jag vuxit upp.

Kliv utanför din komfortzon

Känslan när jag landade i Japan med en studentvisum i hand och skolan som började veckan efter var en helt annan känsla än den att besöka ett land som turist. Jag visste att jag var tvungen att lära mig språket och förstå en kultur som skiljer sig totalt från min egen. Till och med att göra sig förstådd för att köpa lite vatten kunde vara en utmaning. Självklart blev jag orolig och frustrerad emellanåt. Självklart tänkte jag ”varför behöll jag inte mitt jobb som programmerare”? Där jag kunde vakna samma tid varje dag, i samma säng och ha samma bekväma rutinmässiga liv. Men efter några veckor försvinner många av orosmomenten och spänningen växer. Du kan känna att du blir smartare för varje dag som går och du lär dig så många nya saker.

När jag åter besökte vänner och familj efter ett år utomlands kände jag det som att tiden stannat för dem där hemma. Medan den passerat 10 gånger snabbare för mig. Jag fick en stark känsla av att jag inte hade kunnat uppnå mer än 10% av min fulla potential om jag stannat kvar i mitt eget land. Jag hade inte varit i närheten av den person som jag är idag!

Nya människor och nya möjligheter

Under första året som jag var i Japan gick jag på en japansk språkskola måndag till fredag. Där lärde jag mig språket i en rasande fart. Jag fick chansen att träffa den japanska landslagstränaren för fotboll (på den tiden Zaccheroni). Jag tolkade åt Hideo Kojima och arbetade extra under Tokyo Game Show för en mycket välkänd webbplats för TV-spel. Dessutom agerade jag och var med på nationell TV. Jag skaffade mig vänner för livet från många olika länder. Dessutom startade jag mitt egna företag (Go! Go! World). Inget av detta hade jag kunnat drömma om innan jag kom till Japan.

En boost för självförtroendet

Innan jag bodde utomlands var jag långt ifrån självsäker. Men att ha bevisat för mig själv att jag kunde skaffa nya vänner och lära mig ett helt nytt språk, efter att ha flyttat för att studera utomlands i Japan utan varken vänner eller vidare språkkunskaper, gav självförtroendet en rejäl boost. Jag upptäckte att när man flyttar till ett nytt land är det inte ovanligt att människorna som redan bor där blir intresserad av en. Eftersom de vill träffa utlänningar och lära sig om nya kulturer. Det gör det förstås mycket lättare att hitta nya vänner och att uppleva nya saker.

Group photo

Öppna ditt sinne

Människor har alltid talat om för mig att jag är en öppen person. Detta även innan jag åkte för att studera utomlands. Men när jag åkt till andra sidan jorden och blivit placerad i en klass tillsammans med människor från Korea, Kina, Sverige, Egypten, Estland, Holland etc. som sedan blev mina bästa vänner – först då blev jag verkligen öppensinnad! Att vara öppen gör att du inte dömer människor utifrån utseendet. Du kan motarbeta fördomar baserade på olika kulturer, religioner eller värderingar. Du blir mer respektfull gentemot andra människor och tolererar att bli motsagd. Detta eftersom du lärt dig att alla människor inte nödvändigtvis behöver tycka samma sak i alla frågor.

Uppskatta det du har

Jag började älska mitt hemland och allt jag redan hade mer och mer. Detta först efter att jag lämnat mitt gamla liv. Redan tidigare visste jag att jag haft tur som vuxit upp i en stor familj och med många vänner hemma i Italien. Dock insåg jag ännu mer att mitt land och att människorna runt omkring mig där var exceptionella. Jag märkte också skillnader mellan Italien och Japan där mitt hemland, fortfarande, är helt klart obesegrat! Ibland behöver man åka bort och uppleva nya saker för att kunna se saker utifrån ett annorlunda perspektiv.

Du kommer att vilja göra det igen

Arbetet på Go! Go! World gav mig en fantastisk möjlighet att träffa tusentals studenter från hela världen som kommit för att studera utomlands i Japan. Jag har ännu inte träffat en enda person som uttryckt ånger över att ha kommit till Japan. Vad majoriteten säger, inklusive jag själv, är att om jag visste hur bra och livsförändrande det var att studera utomlands, skulle jag ha gjort det tidigare (själv var jag 26 när jag kom till Japan).

Lär dig ett nytt språk

Det finns så många anledningar till att lära sig japanska, men om du har försökt att studera japanska på egen hand, eller på universitetet i ditt hemland, glöm det. Det bästa och enda sättet att lära sig det japanska språket på riktigt är att studera utomlands i Japan. Om du inte har så mycket tid, på grund av att du kanske redan studerar eller arbetar, kan du prova på en studieresa. Under en månads studier i Japan över sommaren så lär du dig lika mycket som under ett helt år i ditt eget land. Om du kan komma till Japan på ett studentvisum och studera i minst 6 månader lär du dig mer japanska än du kan lära dig under en livstid om du studerar i ditt hemland.

Jag fick ut så mycket mer av att studera i Japan än jag någonsin hade drömt om. Det var verkligen en livsomvälvande upplevelse och dessutom så pratar jag ganska bra japanska nu.

Vill du också studera i Japan? Skriv till oss på Go! Go! Nihon så hjälper vi dig att uppfylla den drömmen.

För fler användbara tips om Japan och japansk kultur, följ vår Go! Go! Nihon blogg.

Dela den här artikeln

Go! Go! Nihon

Relaterade artiklar

🎌 Go! Go! Nihon Webinar
Lär dig allt om att bo och studera i Japan med Go! Go! Nihon
Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder