Min resa att klara av JLPT N1 – Och hur du också kan göra det

Lästid: 5 minutes

Det är inte uppenbart hur man bäst förbereder sig för att klara av JLPT N1. Detta beror på att hoppet från N2 till N1 är enormt och kan lätt kännas överväldigande om man inte har en ordentlig studieplan. Det är dock inte omöjligt så länge man är beredd att lägga ner tiden och arbetet som krävs.

I den här artikeln kommer jag att dela med mig av mina egna erfarenheter och tips om hur man besegrar JLPT N1.

Angående JLPT

JLPT står för “Japanese Language Proficiency Test” och är ett standardiserat språkprov i japanska som hålls två gånger om året. Provet består av flervalsfrågor i läs- och hörförståelse samt grammatik och kanji.  

Nivåerna i JLPT varierar från N5 – N1 (där N1 är svårast). Dessutom är svårighetskurvan exponentiell, så hoppet från N4 till N3 är ungefär dubbelt så svårt som från N5 till N4. Detta betyder att det krävs ungefär lika mycket studier att ta sig från N2 till N1 som från N5 till N2!

Enligt den officiella hemsidan för JLPT beskrivs N5 – N1 som följande:

N5 – Kan förstå viss grundläggande japanska
N4 – Kan förstå grundläggande japanska.
N3 – Kan till viss mån förstå japanska som används i vardagliga situationer.
N2 – Utöver att förstå vardaglig japanska, kan till viss grad förstå japanska som används i många olika situationer
N1 – Kan förstå japanska som används i många olika situationer

Varför är det viktigt med JLPT?

Det japanska samhället värderar så kallat ganbar-ism (kämpande) högt, och inte bara speglas detta i utbildningssystemet och de (ö)kända nationella inträdesproven till universitetet, men även i hur viktig roll som standardiserade prov som TOEIC (Test of English for International Communication) och JLPT har fått i samhället.

Att ha meriter och diplom som stryker ens förmågor är en självklarthet i Japan, och JLPT är allmänt erkänt som bevis på ens kunskaper i japanska. Därför är det ofta rekommenderat att man klarar av JLPT N1 innan man börjar på universitetet eller jobba för ett japanskt företag.

N2 är ofta minimikravet för de flesta arbetsplatser och universitet, men att ha klarat av N1 ser bättre ut i CV:t och kommer även göra dig mer förberedd när du väl sitter och skriver rapporter eller akademiska uppsatser på jobbet eller universitetet.

Bild på en person som håller i en penna och pluggar Japanska

Min resa att klara av JLPT N1

Det fanns många saker som motiverade mig att vilja klara av JLPT N1 och lära mig japanska i allmänhet. Jag ville ”connecta” med japaner på en djupare nivå. Jag ville ha möjligheten att studera på universitet och jobba i japan. Jag ville kunna njuta av japansk literatur och kunna spela spel på Japanska.

När jag började studera inför JLPT så bodde jag i Yokohama och läste japanska på Yokohama Design College. Vid den tidpunkten hade jag läst japanska i cirka fyra månader och blev rekommenderad av klassföreståndaren att utmana mig och försöka ta N3. Jag och några andra klasskamrater började studera efter skolan och köpte läroböcker som “日本語 総まとめN3” (Nihongo Sō-matome N3) och “Try! 日本語能力N3” (Try! Nihongo Nōryoku shiken N3) samt började nöta N3 exempelprov som skolan delade med sig av. Vi hade också turen att ha en lärare som erbjöd sig jobba över bara för att hålla extra lektioner för oss så att vi skulle klara av N3. (shoutouts till Sakuma-sensei!)

Men trots mitt kämpande så fick jag ändå underkänt på N3 provet.

Jag hade överskattat min egen förmåga och underskattat svårighetsgraden på provet, så jag bestämde mig att plugga än hårdare och den här gången ta N2 provet vid nästa provtillfälle sex månader senare.

Det jag gjorde annorlunda den här gången var att jag började omge mig själv med det japanska språket, och genomföra mina hobbys (kolla film, spela TV-spel) på japanska snarare än engelska.

Jag gjorde även det till en vana att alltid kolla upp nya ord och exportera dom till Anki (en flashcard app för att memorera glosor). Sedan använde jag ovannämnda läroböcker fast för N2 och pluggade några timmar varje dag.

Och med lite vägledning från min lärare, så tog jag till slut N2!

Efter att ha klarat av N2 provet tog jag examen på Yokohama Design College och återvände till Sverige, men av personliga skäl kom jag snabbt tillbaka till Japan. Det lättaste sättet att få uppehållstillstånd var att börja läsa på en ny språkskola och därför började jag läsa japanska på Intercultural Institute of Japan i Akihabara.

Under mitt år på Intercultural Institute of Japan hade jag målet att klara av N1. Det jag upplevde var att skillnaden mellan N2 och N1 var att texterna var svårare och hade öppnare frågor (exempelvis, ”vad tänkte författaren när han skrev artikeln”). Hörförståelse-delen krävde även att man tog anteckningar och memorerade detaljer medans man lyssnade. 

Den största skillnaden var dock att det helt enkelt fanns så många nya ord och kanji man var tvungen att lära sig. Man måste lära sig alla 2136 常用漢字 (jōyō kanji, en lista över de vanligaste kanji i det japanska språket). Jämför detta med de ungefär 1000 kanji som omfattas av N2.

Totalt sett tog det mig två och ett halvt år att klara N1, och ett och ett halvt år för att ta mig från N2 till N1. Som du säkert kan föreställa dig så är det svårt att veta i vilken ände man ska börja plugga, och därför så tänkte jag dela med mig av mina topp tre tips om vad som funkade bäst för mig när jag studerade inför N1.

Bild på en person som lär sig skriva kanji med hjälp av kanjiblad

Mina topp 3 tips att plugga inför N1

Läs, läs, läs!
Om du inte gillar att läsa böcker, testa att läsa nyhetstidingar, eller spela spel med en massa text som t.ex. JRPG (Japanese Role-Playing Games) eller VN (Virtual Novels). Att läsa är det absolut bästa sättet att utöka sitt vokabulär och bli van vid olika grammatiska möster och nya kanji. Om man läser tillräckligt kommer man även utveckla en förmåga at känna av om en mening ”låter konstigt”. Det är denna magkänsla som i sin tur kommer hjälpa dig att klara av N1.

Gör massor med N1 exempelprov
När du känner att du börjar närma dig målet och har en chans på JLPT N1 provet skulle jag rekommendera att börja göra massvis med JLPT N1 exempelprov för att vänja dig vid strukturen och den typ av frågor som dyker upp på provet. Att göra exempelprov är också bra för att se vilka hål i din kunskap som behöver fyllas, och se vilka kuggfrågor som kan dyka upp. Kom ihåg bara att vara ärlig mot dig själv och markera även frågor som du ”gissar” på, så att du i efterhand kan gå igenom dom frågorna också, även om du råkat gissa rätt.

Bygg upp en god vana att studera kanji
Att memorisera över tusen nya kanji och tillkommande vokabulär är ingenting att fnysa åt. Det är viktigt att hitta en bra struktur för sina studier och av den anledningen rekommenderar jag att införskaffa en kanji-lärobok, som t.ex. 留学生のための漢字の教科書 上級1000 (Ryūgakusei no tame no kanji no kyōkasho jōkyū 1000) och för varje kanji metodiskt skriva listor med ord på japanska och vad det motsvarar på sitt eget språk. Att skriva orden för hand är väldigt viktigt eftersom man lägger ner mer fokus, vilket gör att orden sätter sig bättre i långtidsminnet. Jag skulle också rekommendera att börja varje pluggsession med att först gå igenom kanji man pluggat tidigare. Repetition är superviktigt för att memorera nya kanji och vokabulär och överföra dom från korttidsminnet till långtidsminnet.

Oavsett hur man vänder och vrider på saken så krävs det att man studerar flitigt och länge. Med det sagt så kommer N1 inte bara att öppna massor med nya dörrar om du planerar att läsa vid ett japanskt universitet eller bygga en karriär i Japan, det kommer även hjälpa dig förstå mer avancerade ämnen och hjälpa dig bygga djupare relationer med Japaner. 

Har du några tips för hur du pluggade inför N1? Skriv gärna av dig om dina tankar i kommentarsfältet nedan! 

För mer tips om att plugga japanska, följ gärna vår blogg!

Dela den här artikeln

Go! Go! Nihon

Relaterade artiklar

🎌 Go! Go! Nihon Webinar
Lär dig allt om att bo och studera i Japan med Go! Go! Nihon
Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder