Tips och tricks för att bli flytande i japanska

Lästid: 5 minutes

Studerar du möjligen japanska? Eller kanske planerar du att studera japanska och vill veta mer om vad som väntar under resans gång? I den här artikeln tänkte jag dela med mig av mina erfarenheter och tankar kring att bli “flytande” i japanska. Jag kommer också att diskutera vad flytande egentligen innebär samt dela med mig av mina egna tips och tricks för att bli flytande i Japanska för att förbättra sin japanska så effektivt som möjligt.

Innan vi börjar, vem är jag? Jag är Akseli, en bloggskrivare på Go! Go! Nihon. Jag bor i Sverige men har bott fyra år i Japan och har studerat japanska större delen av mitt vuxna liv. Enda sedan jag var barn har jag varit intresserad i Japan och den japanska kulturen. Det var min självbiografi, låt oss gå vidare till huvudämnet!

Hur länge tar det att bli flytande i Japanska? Vad är ens “flytande” för något?

För att svara på frågan “hur länge tar det att bli flytande i japanska?” så behöver vi specificera vad flytande egentligen betyder i sammanhanget. Jag skulle argumentera för att man kan uppnå olika grader av flytande. För att simplifiera så kan vi kalla det “flytande i småprat” och “flytande på riktigt”

Efter sex månader i Japan började jag höra att jag var “flytande” i japanska eftersom jag kunde uttrycka vad jag hade på hjärtat och hålla igång en normal konversation med naturlig intonation och hastighet. Var jag flytande? Nja, termen jag smickrades med var “ペラペラ” (perapera), ett onomatopoetiskt ord med betydelsen “rinna obehindrat”, eller “flytande”. I den bemärkelsen var jag kanske flytande, men i verkligheten så upprepade jag bara samma vokabulär och meningar i situationer som exempelvis när man beställer mat, frågar efter vägen, och ja, allmänt småprat liksom. Jag var alltså “flytande i småprat”, men så fort jag slängdes ut ur min bekvämlighetszon och någon frågade mig vad jag tycker om politik, global uppvärmning och så vidare, så började jag stamma och tveka på hur jag ska uttrycka mig.

En student som pluggar japanska med en öppen lärobok
För att uppnå den typen av “flytande”, det vill säga att kunna uttrycka sig obehindrat i både tal och skrift oavsett ämne, kräver en avsevärd mängd av studier.  Hur länge det tar exakt är svårt att säga eftersom det är väldigt individuellt och beror även på vem det är som dömer din japanska. Personligen skulle jag säga att man nått nivån “flytande på riktigt” när man kan hålla ett telefonsamtal om exakt vad som helst, som inte är småprat, och personen på andra sidan kan inte avgöra om du är född i Japan eller inte. Eller, att de kan avgöra det men att det inte har någon som helst påverkan på samtalet.

En annan intressant definition jag stötte på en gång var att man är flytande i ett språk när man passionerat kan bråka och argumentera på det språket. (Starta inte bråk med främlingar bara för att se om du är flytande i japanska!)

Enligt mina erfarenheter så krävs det minst tre år av heltidsstudier, och kontinuerligt användande av det japanska språket i sitt vardagliga liv för att man ska bli flytande i japanska. Så hur når man det här målet på snabbast, mest effektiva sätt? Härnäst tänkte jag dela med mig av några tips och tricks på hur man kan bli “flytande i småprat” och sedan “flytande på riktigt”.

Studenter på en tillställning när körsbärsträden blommar

Tips 1: Hitta japanska vänner

Att hitta japanska vänner som man kan interagera med online och i person är viktigt för att förbättra sin japanska. Dock så är det många som säger att det är svårt att hitta japanska vänner. Jag delar inte alls den åsikten. Det beror verkligen på ens förväntningar och hur man tar sig an saken. För att öka chanserna att hamna i situationer där man lär känna japaner och kanske till och med få en vän för livet, så skulle jag rekommendera att medvetet sätta sig i situationer där det är naturligt att hitta nya vänner. Några exempel på vad man kan göra är:

  1. Tala japanska (även om den inte är perfekt). Jag finner det mycket lättare att “connecta” med japaner om man talar japanska med dom. Fördelarna med detta blir bara större ju bättre ens japanska blir!
  2. Bo i ett share house. Det är jättebra att bo i share house eftersom man oftast delar utrymmen som vardagsrum och kök med japaner. Man kommer därmed hamna i många situationer där man naturligt pratar japanska och har många tillfällen att lära känna dom bättre.
  3. Haka på en kompis som redan har japanska vänner. Det är superviktigt att utöka sin bekantskapskrets och för det behövs en ingång. Se till att bli inbjuden på någons födelsedag eller party och se vad som händer!

Tips 2. Tala och var inte rädd för att göra fel

Det är naturligt att inte vilja prata om man inte kan formulera sig perfekt. Jag skulle vilja föreslå, var en våghals, tala och omfamna de pinsamma situationerna när du inleder en konversation men vet inte hur du ska fortsätta. Det är dom situationerna som du lär dig mest av.

För fler tips på att tala japanska, läs mer här.

Tips 3. Simulera konversationer i ditt huvud

För dig som nyligen börjat lära dig japanska är det en god idé att göra det till en vana att simulera vardagliga konversationer i ditt huvud när du ändå inte har någonting annat för dig (som när du går till skolan, sitter på tåget och så vidare). Till exempel, dagdröm dig in i en situation där din vän frågar dig något på japanska, och tänk på hur du skulle svara. Detta kommer göra dig förberedd när du väl hamnar i sådana situationer i det verkliga livet.

Tips 4. Utsätt dig för många olika media och sociala sammanhang

Jag brukar tänka att varje område har en viss begränsad uppsättning terminologi som används. Idén är att för att bli “flytande på riktigt” så behöver man behärska så många av de här områdena som möjligt. Till exempel, på jobbet används ett visst set av ord, på den lokala pubben används andra ord, I anime hittar du vokabulär du sällan stöter på på andra håll, till och med när du går och campar så har du möjligheten att lära dig ord relaterade till camping. Försök att bryta dagliga rutiner och gör saker du normalt sett inte gör. Detta kommer ge dig många tillfällen att lära dig nya ord (och vidga dina horisonter i allmänhet).

bild på en person som ser på japanska tv-serier och äter popcorn

Tips 5. Omge dig själv av det japanska språket

Mycket av lärandet sker faktiskt undermedvetet. Därför är det viktigt att skapa en omgivning där du stöter på så mycket japanska som möjligt. Om du gillar att se på Netflix, testa sätta på japanska undertexter. Om du gillar gaming, försök att spela spel på japanska istället (du kan lätt ändra språk på Nintendo Switch spel som exempel). Du kan även testa ändra språkinställningarna på datorn till japanska.

Försök inkludera så mycket japanska som möjligt i dina hobbyn och ändra din omgivning så att du omges av så mycket japanska som möjligt. Kom bara ihåg att det inte ska kännas som ett arbete, utan hela poängen är att du ska ha kul samtidigt som du stöter på nya japanska ord!

Lär dig mer om “immersion” – att omge sig av det japanska språket i vår artikel här.

Tips 6. Gör det till en vana att slå upp nya ord

Mitt sista tips är egentligen ganska självklart, men också väldigt viktigt. Så fort du stöter på ett nytt ord, gör det till en vana att slå upp ordet i ett digitalt lexikon. Använd gärna ett lexikon som till exempel Takoboto för Android, som tillåter dig att exportera orden direkt in till flashcard appen Anki. Då kan du sedan repetera orden när du har lite tid över.

Det var allt för den här gången! Håller du med om vad det innebär att vara flytande, och våra tips och tricks för att bli flytande i Japanska? Kommentera gärna nedan!

Följ vår blogg för fler intressanta artiklar om att lära sig japanska.

Dela den här artikeln

Go! Go! Nihon

Relaterade artiklar

🎌 Go! Go! Nihon Webinar
Lär dig allt om att bo och studera i Japan med Go! Go! Nihon
Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder