Det kanske inte är någon hemlighet att japanerna älskar pappersarbete. Då kan du förmodligen räkna ut att visumprocessen inför studierna i Japan definitivt inte är något undantag. Men, när är det dags att skicka in sin ansökan om man vill studera i Japan? I denna artikel kommer vi att ge mer information angående visumprocessen inför studierna i Japan och varför val av termin, samt deadline, är något man måste fundera lite extra på inför sin ansökan.

I denna artikel kommer vi att fokusera på längre studieperioder eftersom de, till skillnad från kortare perioder, kräver lite mer förberedelser.

Sex steg till att leva & studera i Japan

  1. Du ansöker via oss genom ’ansökningsformuläret’ på vår hemsida. Efter att du har valt en skola som passar dina önskemål kommer vi att skicka dig formulär och en lista på de dokument som vi kommer att behöva. Alla ansökningar är individuella och skiljer sig åt beroende på vilken skola du väljer, din studiebakgrund samt det japanska migrationsverket. Generellt sett brukar det ta ungefär två veckor från det att du skickat in din intresseansökan till det att alla dokument är oss tillhanda. Men det beror på om dessa dokument är lättillgängliga eller inte. Var därför ute i god tid!
  2. Efter det går skolan igenom din ansökan. Vanligtvis tar det en vecka innan vi hör från dem. I vissa fall kan det ta uppemot två.
  3. Om skolan har några frågor försöker vi svara på dem direkt om möjligt. Annars hör vi med dig.
  4. När allt är dubbelkollat och godkänt kommer skolan att ge oss sitt godkännande. Den mest tidskrävande processen är alltså över. Nästa steg är att invänta ett s.k. Certificate of Eligibility (COE) som det heter på engelska. Det är ett certifikat som berättigar studier i Japan. Detta certifikat skickas till dig via post omkring en månad innan du anländer till Japan.
  5. Från det att de skickat ut ett Certificate of Eligibility brukar det vara dig tillhanda efter 5-7 dagar. Eftersom det alltid skickas rekommenderat innebär det att du måste signera och legitimera dig när du ska hämta ut det. Se därför till att vara tillgänglig omkring datumen då det förväntas dyka upp.
  6. När du har Certificate of Eligibility i handen är det dags att besöka den japanska ambassaden i Stockholm. Där konverterar du certifikatet till ett studentvisum.

Sådär! Det enda som saknas nu är att börja packa dina väskor och förbereda dig på din livs resa!

Visumprocessen inför studierna i Japan

Vanliga frågor om ansökningsprocessen 

Varför måste jag svara på så många frågor?

Vi försöker självklart begränsa antalet frågor som du ska behöva svara på inför din ansökan. Däremot är det som så att skolorna behöver kunna svara på en mängd frågor från det japanska migrationsverket. Därför vill skolorna som vi samarbetar med bara gå vidare med din ansökan när de vet att dina chanser att få ett visum är mer eller mindre säkrat. Vi förstår att det kan vara en omständlig process att behöva svara på massor av frågor men i slutändan kommer det att göra din ansökan fullständig. Och det är det viktigaste!

De omständigheter som kan leda till krav på eventuella förtydliganden är om information i din ansökan inte stämmer överens, eller om något måste kompletteras.

Det är väl inga problem om jag skickar in min ansökan några dagar innan deadline, eller?

Förmodligen inte! En viktig punkt att uppmärksamma här dock är att skolorna bara har en till två dagar på sig varje termin att skicka in samtliga dokument till det japanska migrationsverket. Om du skickar in din ansökan nära inpå deadline kanske du inte hinner få fram eventuella kompletteringar som behövs. I vissa fall, om ansökan nu är bristfällig, kan du komma att behöva skjuta upp dina studieplaner om du inte hinner få fram nödvändiga dokument.

Hur lång tid tar visumprocessen inför studierna i Japan?

Från det att du skickat in din ansökan till det att du sätter din fot på japansk mark kommer det att ta ungefär sex månader. Det förutsätter dock att din ansökan är mer eller mindre fullständig från första början. Vi på Go! Go! Nihon har möjlighet att behandla din ansökan upp till ett år i förväg då du planerar att påbörja dina studier i Japan. Det här är något som varje långtidsstuderande borde överväga att utnyttja av framför allt två anledningar:

  1. Du har längre tid på dig att hitta en skola som passar just dina önskemål, samtidigt som att sannolikheten är större att det fortfarande finns lediga platser. Om du ansöker alltför nära inpå deadline finns det en risk att din skola har slut på stolar vilket i så fall leder till att du får ansöka vid ett senare tillfälle.
  2. En del dokument kan ta längre tid att få fram än vad du först trott. Kommer du t.ex. ihåg hur du får tag på gymnasiebetyget? Eller vem i din närhet som kan ställa upp och vara skolans kontaktperson om något händer dig under din vistelse? Det kan m a o krävas mer dokumentation och förberedelser än vad du först trodde. Just därför är det viktigt att vara ute i så god tid som möjligt så vi kan hjälpa dig i lugn och ro med alla steg på vägen.

Varför krävs ett bevis på ett sådant högt kontoutdrag från min bank?

Kontoutdraget är viktigt att kunna styrka eftersom att du måste kunna visa att du, vid ansökningstillfället, har tillräckligt med pengar för att kunna finansiera ditt uppehälle medan du studerar i Japan. Japanska migrationsverket uppskattar att ett år av heltidsstudier kostar omkring 2 miljoner yen, vilket med dagens växelkurs blir cirka 180 000 kronor. Har du därför för avsikt att studera i ett år måste du kunna visa att du har den summan.

Det bör tilläggas att CSN kan komma att spela en viktig roll här eftersom studiestödet kan bevisa att du kommer att ha ekonomiskt stöd under dina studier.

Varför ber ni om så många dokument?

Visumprocessen inför studierna i Japan är olika för alla. Ålder, tidigare studier i Japan med visum, eller om man har släktingar som bor i Japan, allt detta påverkar. Allt av vikt bör vara bifogat i din ansökan. I regel kan man säga att allt som sägs i en ansökan måste kunna styrkas med officiella dokument.

Det bör också tilläggas att olika skolor kan vara olika strikta när det kommer till dokumentationen för visumprocessen inför studierna i Japan. Ännu en anledning att vara ute i god tid, alltså.

Kan jag studera i två år oberoende av vilken termin jag anmäler mig till?

Tidigare hade svaret varit ett snabbt ’ja’ på den frågan. Men nu är det lite annorlunda och beror på vilken skola det är du har sökt till. Vissa skolor har väldigt specifika längder på sina kurser och program, och dessa kan i vissa fall inte förlängas. Du kan hur som helst utgå i från denna tumregel när det kommer till kurslängder.

  • Januari-start: ett år och tre månader
  • April-start: ett eller två år
  • Juli-start: ett år och nio månader
  • Oktober-start: ett år och sex månader

Varför slutar klasser i mars?

Som du säkert hart uppmärksammat ovan avslutas samtliga kurser sent i mars, och det beror på att terminerna i Japan avslutas i mars och startar i april. Det är m a o vid skiftet där som terminer i regel slutar och börjar. Språkskolorna har därför velat göra det smidigare för studerande som önskar att söka sig vidare inom den akademiska världen i Japan att ha chans att hinna bli klara och påbörja sina nya studier när skiftet sker.

Om du nu inte har för avsikt att läsa vidare på universitet i Japan är det helt ok det med. Vissa skolor låter dig också studera i två år oberoende av terminsstart osv. Men eftersom regler självklart kan ändras är det bäst att du frågar oss vid din ansökan så vi kan ta reda på hur det ligger till.

Funderar du på att studera i Japan under en längre tid? Som du har uppmärksammat i denna artikel är det en del att förbereda och samla ihop. Vänta därför inte för länge utan hör av dig till oss redan i dag så hjälper vi dig självklart med allt du behöver veta för att hitta den perfekta skolan och den studietid som passar dig bäst, samt förenklar visumprocessen inför studierna i Japan!

För fler användbara tips om Japan och japansk kultur, följ vår Go! Go! Nihon blogg.