Plugga i Japan via Go! Go! Nihon: En av våra elever berättar om sin upplevelse

Lästid: 5 minutes

Har du någonsin funderat på hur det är att vara en student i Tokyo? Vi träffade Vincent, en Go! Go! Nihon-student som lever sin dröm att plugga japanska i Tokyo. Så här svarade han på våra frågor.

Hej Vincent! Berätta lite om dig själv och var du kommer ifrån.
Hej Go! Go! Nihon! Jag är född och uppvuxen i Stockholm och har bl a studerat japanska och journalistik vid Göteborgs universitet. I skrivandes stund är jag i Japan och pluggar japanska vid en språkskola. Jag frilansar dessutom som journalist i Japan för svensk media. Utöver detta är jag skribent på Go! Go! Nihons blogg där jag skriver om japansk kultur.

Vid vilken språkskola studerar du just nu? Och har du pluggat japanska i Japan tidigare?
Jag pluggar japanska vid en språkskola i Tokyo som heter Shibuya Gaigo Gakuin. Det är min andra gång här som student på skolan. Mitt mål denna gång är framför allt att förbättra tal och skrift. Eftersom jag sedan tidigare har en kandidatexamen i japanska behärskar jag redan språket och vill närma mig något som kan liknas vid att vara flytande. Det kommer att ta tid men det är samtidigt en väldigt spännande utmaning.

Jag har också en bakgrund som utbytesstudent vid ett japanskt universitet mellan 2006–2007. Universitetet heter Tokyo Gakugei Daigaku och det var första gången jag bodde i Japan en längre period. Under det året plugga jag framför allt japanska och japanskt samhällsliv och kultur.

Vad var det som fick dig att börja plugga japanska?
Ett enormt intresse för japansk musik! Framför allt japansk rockmusik inom visual-kei genren. Och när det väl hade tagit fart på allvar kom jag i kontakt med flera andra delar av den japanska kulturen. Språket, människorna, maten, allt var nytt och spännande och uppmuntrade mig att börja plugga japanska. Trots att det är över ett decennium sedan upptäcker jag än i dag helt nya delar av den japanska kulturen, som t.ex. den traditionella teceremonin.

Hur kommer det sig att du valde att plugga i just Tokyo?
Först och främst är Japan är ett fantastiskt land att bo i. Tokyo är självklart inget undantag med sin fantastiska kombination av hypermodernitet och tradition. Anledningen till varför jag valde Tokyo är för att många av mina vänner bor här och att jag trivs i staden. Sedan finns det inget bättre alternativ än att vara i Japan om du vill lära dig japanska. För i den stund du vaknar på morgonen börjar nämligen studierna, och sedan fortsätter de på tåget, i matkön eller på skolan. Man är helt omsluten av japanskan 24/7. Något jag också har skrivit om på Go! Go! Nihons blogg.

Kan du ta oss igenom en typisk skoldag på Shibuya Gaigo Gakuin?
Lektionerna pågår från måndag till fredag, och i mitt fall har jag morgonklasser mellan 9:30-13:00. Lektionerna är uppdelade mellan grammatik, skrift, konversation, hörförståelse och andra aktiviteter. Kanji genomsyrar samtliga dagar då vi går igenom fem nya varje dag, med undantag för en dag då vi har ett förhör på de vi gått igenom.

Vad brukar du hitta på efter en skoldag?
Det är lite olika beroende på men jag brukar åka hem och laga mat och titta på nyheterna. Det är ett fantastiskt bra sätt att lära sig mer vokabulär och öva upp hörförståelsen medan jag ränner runt i köket i mitt ‘share house’. En boendeform i Japan du kan läsa mer om här. Efter det brukar jag antingen studera japanska eller arbeta med frilansjournalistiken. När det finns tid träffar jag också mina vänner och går ut på stan och umgås.

Hur upplevde du att det gick att ansöka via Go! Go! Nihon?
Det märks att ni har gjort detta under flera år eftersom det gick otroligt smidigt att plugga i Japan via Go! Go! Nihon. Pappersarbetet var väldigt enkelt att samla ihop eftersom ni hade full koll på vad som behövdes för att jag skulle kunna studera i Japan.  Jag löste mitt boende på egen hand men hade jag behövt hjälp där hade det alternativet också funnits. Smidigt är det sammanfattande ordet jag kommer att tänka på när jag tänker på ansökningsprocessen.

När du ansökte via Go! Go! Nihon, kostade det dig något extra eller var det gratis?
Det kostar inget extra över huvud taget för den som ska plugga i Japan via Go! Go! Nihon på en språkskola. Tjänsten Go! Go! Nihon tillhandahåller är bara en mellanhand på vägen som hjälper till. Den är 100 % gratis, alltså. Eftersom jag bara kan komma på fördelar med att använda sig Go! Go! Nihons tjänster rekommenderar jag den till alla som har planer på att bo eller studera i Japan. 

Har du besökt andra platser än Tokyo under dina Japanvistelser? I så fall, har du någon favorit?
Jag har rest väldigt mycket i Japan, men lustigt nog aldrig norr om Tokyo. Av någon anledning har resan alltid tagit mig söderut. Nagoya, Kyoto, Osaka, Fukuoka och Nagasaki är några av platserna jag har besökt. Alla städer har sin charm förstås och är helt klart värda att besöka. Men ska jag välja en favorit måste jag säga att mitt hjärta slår lite extra för Fukuoka på Kyushu i södra Japan. De har en vacker dialekt, trevlig atmosfär och sist men absolut inte minst kommer två av mina bästa vänner ifrån området. Jag hade chansen att besöka en av dem i hans hemstad där jag var med på deras lokala festival. En fullständigt magisk helg där jag fick uppleva något jag aldrig kommer att glömma.

Vad skulle du säga är de största skillnaderna mellan svensk och japansk kultur?
Det är rätt intressant men jag tänker först och främst på de saker vi faktiskt har gemensamt. Japaner kan vara försiktiga till en början, precis som vi svenskar. De är artiga och behandlar vänner och familj med en otrolig respekt. Precis som oss! Sen är japanerna otroligt intresserade av design och mode, och det är något vi i Sverige också gärna ägnar oss åt.

Sen finns det självklart skillnader och det är förmodligen en stor anledning till varför Japan är så spännande. För det är lite som en upptäcktsresa när man stöter på de här skillnaderna. Ta språket exempelvis. I Japan talar man väldigt olika beroende på vem man talar med. Är du med vänner pratar du på ett visst sätt, och talar du med någon okänd väljer du ett annat. Till en början kan det vara svårt att navigera, men det är också otroligt kul och spännande när reglerna väl börjat sätta sig. Just eftersom språket blir ett enkelt sätt att visa närhet, men också distans.

Skulle du rekommendera den som är intresserad av japanska att bo och plugga i Japan?
Absolut! Det finns verkligen inget bättre sätt att studera japanska på än att vara i landet där det talas. Du lär dig dessutom otroligt mycket snabbare, just eftersom din hjärna går på japanska-högvarv eftersom exakt allt omkring dig är på japanska. Självklart kan det vara lite tufft ibland med hemlängtan och sådant, men man vänjer sig efter ett tag. Numera är familj och vänner bara ett skype-samtal bort och det råder bot på den allra tuffaste längtan att komma hem! Är du därför intresserad av Japan och japansk kultur kommer din vistelse här att bli ett äventyr och ett minne för livet! Tveka därför inte att uppfylla din dröm, genom att plugga i Japan via Go! Go! Nihon.

Tack så jättemycket Vincent för din berättelse. Lycka till med ditt liv här i Japan önskar vi på Go! Go! Nihon!

Vill du också studera på en språkskola i Japan? Läs mer om hur du kan få ett studentvisum här, eller kontakta oss så berättar vi mer!

Dela den här artikeln