Du har bestämt dig för att studera i Japan. Fantastiskt! Du har botaniserat bland olika skolor och kanske till och med börjat lära dig hiragana inför din första lektion. Då har det blivit dags att ansöka om ett studentvisum! Alla som studerar heltid i Japan (3-4 timmar per dag, 5 dagar i veckan)  i mer än 3 månader måste ha ett studentvisum till Japan. Sen kan äventyret börja.

Hur du ansöker om ett studentvisum till Japan

I Japan börjar terminerna för studier fyra gånger per år; januari, april, juli och oktober. För att få sitt visum i god tid innan avfärd är det bra att börja med ansökan ungefär 6 månader innan den tänkta terminstarten. Om du exempelvis vill börja studera i oktober bör alltså ansökan göras i april. Deadline för sista ansökningsdag hittar du enkelt högt upp på Go! Go! Nihons hemsida.

Certificate of eligibility - visumcertifikat för studentvisum

Vad är ett Certificate of Eligibility?

Bra fråga! Ett Certificate of Eligibility är ett dokument som kortar ner ansökningsperioden för ett studentvisum till Japan och underlättar flytten till landet på andra sidan jorden. Du som svensk kan ansöka om ett studentvisum hos Japanska Ambassaden i Sverige, och för det ändamålet är det högst rekommenderat att ha ett Certificate of Eligibility, ett dokument som underlättar visumprocessen. Låter det krångligt? Oroa dig inte, med vår hjälp klarar du av alla förberedelser utan några problem.

Hur går processen till?

Svensk personal på Go! Go! Nihon kommer att svara på alla dina frågor om olika skolor. Sen går ansökningsprocessen till på följande vis: två länkar med ansökningsformulär kommer att skickas till dig, det är våra egna skräddarsydda formulär som vi har skapat för att kunna samla in all information som våra skolor som vi samarbetar med vill ha. Vi pratar dagligen med våra skolor och kan på så vis hjälpa dig minimera risken för fel i ansökan, samt snabba på processen. Genom att hjälpa dig och din blivande skola att samla in relevant information minskar även risken för fel som annars olyckligt skulle kunna ha lett till nekande av ditt studentvisum.

Tillsammans med de två ansökningsformulären ska du också skicka in; ett tydligt foto på dig (taget rakt framifrån med vit bakgrund), kopia på ditt pass samt stämplar från eventuella tidigare resor till Japan, och till sist dina gymnasiebetyg. Har du studerat på högskola/universitet vill skolan och japanska Migrationsverket gärna se ett betygsdokument därifrån också. När det gäller finansieringen av dina studier i Japan så finns det två huvudsakliga sätt att lösa det på. Enklast är att söka CSN för dina studier! Alla våra skolor get dig rätten att söka CSN-lån, så länge du inte använt upp dina låneveckor på gymnasial nivå. Det går även bra att finansiera sina studier själv.

När dokumenten har kommit in till oss 

Efter att Go! Go! Nihon fått in alla dina dokument kontrolleras dem av svensk och japansk personal, fel rättas till och frågetecken rätas ut. Slutligen har det blivit dags att skicka in ansökan till skolan. När skolan har godkänt dig (endast väldigt få fall blir nekade) kommer de lämna in din ansökan till japanska Migrationsverket. Ett godkännande hos dem innebär att du har fått ett Certificate of Eligibility. Betala skolavgiften (med egna pengar eller CSN-lån) och vips så kommer ditt Certificate of Eligibility trilla ner i brevlådan hemma i Sverige. Det tar du med, tillsammans med visumansökan, till Japanska Ambassaden i Stockholm och någon/några veckor senare är ditt certifikat omvandlat till ett studentvisum och du är redo för studier i Japan.

Låter det mycket? Som sagt, vi på Go! Go! Nihon finns här för dig, och du som blivande student i Japan kan ta del av vår service helt gratis. Yey!

Hur länge kan man ha ett studentvisum?

Två år är den maximala tiden du kan ansöka om ett studentvisum för. Det är också möjligt att studera exempelvis ett år först, åka hem emellan och sedan komma tillbaka för ditt andra år av studier i Japan. MEN, detta kräver ett helt nytt studentvisum till Japan, inför ditt andra år.

Ditt studentvisum ger dig möjlighet att jobba extra i Japan. Upp till 28 timmar i veckan, i fall så önskas. Alla som vill jobba extra måste dock fylla i en ansökan kallad ”Permission to Engage in Activity Other Than That Permitted by the Status of Residence Previously Granted”. Det görs enkelt på flygplatsen när du anländer, eller hos ditt lokala migrationskontor i Japan. Studenter kan också resa in och ut ur landet utan att behöva söka om sitt visum, så länge de rätta dokumenten fylls i på flygplatsen (ett s.k. re-entry permit) innan utresa.

Att studera i Japan med ett studentvisum låter kanske krångligt. Det är onekligen en del pappersarbete, men det är absolut överkomligt, och vi på Go! Go! Nihon guidar dig gärna genom hela processen. De flesta av oss har själva studerat i Japan, vi vet hur vilsen man kan känna sig. Så skicka ett mail så lovar vi att hjälpa dig så mycket vi bara kan med att få hit dig som student till Japan. Du har ju bestämt dig – lika bra att börja nu!

För fler användbara tips om Japan och japansk kultur, följ vår Go! Go! Nihon blogg.