Starta företag i Japan: 5 myter att undvika

Lästid: 4 minutes

Mitt liv i Japan tog fart 2008 när jag började studera på en japansk språkskola med ett studentvisum. Direkt efter avslutade studier genomförde jag ca 21434 udda deltidsjobb, blev egenföretagare, och 2011 startade jag mitt första aktiebolag i Japan med Go! Go! Nihon. Tack vare min bakgrund och erfarenhet får jag ständigt frågor om processen att starta företag i Japan, och jag delar gärna med mig av vad jag har lärt mig. Jag har lagt märke till att det finns många vanliga missuppfattningar där ute. Jag undrar vem som egentligen började sprida all denna felaktiga information från början!

1) Du behöver japansk personal för att starta ett företag i Japan

Jag har hört detta så ofta att även jag började tro att det var sant. Att ha japansk personal är inte obligatoriskt. Det är inte obligatoriskt att ha personal över huvudtaget. Du kan starta företag och ändå få ett business investor-visum (投資ビザ とうしビザ) utan att anställa någon annan än dig själv. Självklart rekommenderar jag att du har en japansktalande person som arbetar för dig. Speciellt om din egen japanska inte riktigt ännu är i nivå med N1 eller N2.

2) Du behöver betala 400,000 SEK för ett visum

Ytterligare en missuppfattning. Först och främst, om du inte behöver ett business investor-visum eftersom du redan har en annan typ av visum (du är gift med en japan/du är barn till en japan eller du har ett arbetsvisum) kan du starta företag till mycket låg kostnad. Men även om du behöver ett business investor-visum krävs det endast att du ”investerar” (inte betalar) 5 000 000 JPY, som med den aktuella växelkursen faktiskt är lite mindre än 400,000 SEK. Ordet ”investera” betyder att 5 000 000 JPY måste komma från utlandet till ditt japanska bankkonto. Detta så att regeringen kan se att du tar in utländskt kapital till landet. Dessa pengar kan användas för att betala kontorshyran, anställdas löner eller vad annat helst som du behöver. Pengar som du faktiskt kommer behöva för att driva din verksamhet.

3) Du måste vara från Japan eller vara gift med en japan

Jag är inte från japan, och jag hade inte en japansk partner år 2011 när jag grundade mitt företag. Jag har hört den här myten många gånger, men det är helt osant. Du kan starta företag i Japan som utlänning och få ett långtidsvisum.

4) Du måste vara bosatt i Japan för att starta företag

Inte om du inte vill. Ägaren av ett företag behöver inte vara bosatt i Japan.

5) Det är lätt, du kan göra det själv

Ledsen att knäcka hypen som jag byggde upp till, men att starta företag i Japan är inte så lätt! Jag har personligen startat företag i både Europa och i andra delar av Asien, och jag tycker det är extra svårt i Japan eftersom:

  • Allt pappersarbete är på japanska. Till skillnad från andra asiatiska länder som Singapore och Hong Kong där pappersarbetet är på engelska, måste du behärska det japanska språket för att göra allt själv i Japan. Även för personer med japanska på N1-nivå kan det fortfarande vara extremt svårt att ta sig fram.
  • Japanska företagsbanker suger. Jag ber om ursäkt för bristen på finess, men som företagsägare har det varit en av de mest påfrestande aspekterna för mig. Medan bankanvändandet för privatpersoner i Japan har förbättrats under årens lopp kan användbarheten för företagskunder liknas med något ur Familjen Flintstone (för den yngre publiken betyder det att det hör hemma på stenåldern). Jag hoppas att någon från Mitsubishi UFJ, Mizuho eller Mitsui Sumitomo – de 3 största bankerna i Japan som jag har nöjet att genomföra ärenden hos – läser detta. Till exempel stödjer Mitsubishi UFJ idag inte Mac-enheter. Jag menar inte att det buggar lite, du kan inte ens använda tjänsten över huvud taget om du inte använder en dator som stödjer Windows. Användargränssnittet är också mycket svårt och kan påverka din effektivitet negativt.
  • Att förstå sig på företagskulturen i Japan tar lång tid. Det är ett helt annat spel jämfört med vad du är van vid i hemma i ditt eget land. Så även om du lyckades med en produkt som fungerar i ditt land betyder det inte att det kommer att göra detsamma i Japan. Listan över företag som misslyckas i Japan är lång. Japaner föredrar lokala varumärken, och du måste skräddarsy varje enskild aspekt av ditt företag till den japanska marknaden, allt från ditt budskap till din webbplats.
  • Språkbarriären. Som jag nämnde krävs det en hög nivå av japanska för att driva ett företag i Japan. Du måste skriva under telefonkontrakt, installera säkerhetskameror, skaffa utrustning – och om du vill ha en tjänst som stödjer dig på engelska kan du räkna med att få betala det dubbla för det. Så även om du planerar att anställa japanska personal, om du verkligen vill satsa på Japan, rekommenderar jag verkligen att du investerar i att lära dig språket i minst 6 månader och anmäler dig till en av de språkkurser vi erbjuder på Go! Go! Nihon. Detta kommer att maximera lönsamheten allt eftersom.

Eftersom allt inte är så lätt, hjälper jag gärna till och du kan skicka eventuella frågor till mig via vår hemsida eller på LinkedIn. Ett annat tips är att använda en invandringsadvokat (till exempel Cosmopolitan i länken här nedan).

För fler användbara tips om Japan och japansk kultur, följ vår Go! Go! Nihon blogg.

Översatt av Camilla Megumi Hensenius, orginalversion finns här.

Legal Office Cosmopolitan

Legal Office Cosmopolitan

VISIT THE WEBSITE

Dela den här artikeln

Go! Go! Nihon

Relaterade artiklar

🎌 Go! Go! Nihon Webinar
Lär dig allt om att bo och studera i Japan med Go! Go! Nihon
Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder