Studentberättelse: Marcos 6 månaders väntan på att studera i Japan under COVID-19

Lästid: 5 minutes

Marco är en av våra studenter från Italien, som hade tänkt att starta japansk språkskola från april 2020. Men då slog den globala pandemin till, världen gick i lockdown och Marco stod inför osäkerheten att inte veta när han kunde åka till Japan. Detta var verkligheten för många människor som ville studera i Japan 2020 under den mest intensiva perioden av COVID-19.

På grund av att gränserna stängdes fick internationella studenter inte resa in i Japan mellan april och september 2020. Detta lämnade många i limbo.

Läs vidare för att ta reda på hur erfarenheten har varit för Marco och de procedurer han var tvungen att gå igenom för att äntligen studera i Japan under COVID-19.

*Observera att svaren har redigerats för tydlighet och längd.

Hej Marco, berätta lite om dig själv!

Jag heter Marco, jag är 24 år och jag är italiensk. Jag studerar vid Arc Tokyo Japanese Language School, på Iidabashi campus. Jag kom hit i oktober 2020 med en JLPT N5 och nu (slutet av januari 2021) har jag nått N4-nivå. Jag kommer att stanna här i ytterligare ett och ett halvt år för att avsluta mina språkstudier och sedan efter examen startar jag mitt eget företag i Japan.

Varför vill du studera japanska och varför i Japan?

Sedan jag var liten har jag alltid älskat att titta på anime och läsa manga. År 2017 blev jag mer passionerad för det japanska samhället i allmänhet och därför började jag studera språket själv. Jag tror att studera i det land där språket talas gör att du kan förstå om du verkligen är intresserad och investerad i språket och kulturen.

När var det tänkt att du skulle anlända till Japan?

Planen var att komma hit i slutet av mars 2020 för att börja skolan i april 2020. Jag kom slutligen i oktober 2020 efter många problem. I mars var jag mycket orolig för att jag inte skulle kunna åka till Japan längre, eftersom de slutade släppa visum fyra dagar före min ankomst. Ärligt talat funderade jag på att avbryta min ansökan, men i slutändan var min önskan att komma hit för stark.

Hur påverkade denna försening ditt dagliga liv?

Det var mycket svårt de första två månaderna. Under den tiden var jag väldigt ledsen över att jag inte lyckades ta mig till Japan. Jag började fråga mig själv om det här var rätt val eller om det var värt kämpandet. I maj började jag arbeta och jag fortsatte arbeta hela sommaren. Att arbeta distraherade mig verkligen från min situation!

Hur har Go! Go! Nihon hjälpt dig under ansökningsfasen och väntemånaderna?

Go! Go! Nihon stannade vid min sida under hela processen, från visum till val av rätt skola. De hjälpte mig att organisera allt (boende, användbara tips, hur man registrerar mig i stadshuset, hur man registrerar mig för National Health Insurance och så vidare). Under pandemin höll de mig hela tiden uppdaterad.

I slutet av september meddelade Japan att det från och med den 1 oktober skulle vara möjligt för internationella studenter att komma till Japan igen. Men det fanns nya riktlinjer att följa. Kan du berätta om vad du var tvungen att göra för att komma till Japan?

Först och främst var jag tvungen att få ett nytt visum, eftersom det jag fick i mars inte längre var giltigt. För att förnya mitt visum var jag tvungen att lämna in ett nytt dokument, kallat skriftligt löfte. Det bekräftade i princip att min skola skulle övervaka mig under karantänen.

Förutom det skriftliga löftet var jag tvungen att visa det ursprungliga COE – som fortfarande fanns på mitt pass – till det japanska konsulatet. Jag var också tvungen att fylla i samma dokument som jag redan fyllde i mars.

Förutom passet med det nya visumet och COE, vid incheckningen på flygplatsen var jag också tvungen att ta med:

– En utskriven kopia av ett negativt PCR-test som jag hade tagit inom 72 timmar innan jag flög

– Det skriftliga löftet

– En kopia av min sjukförsäkring under karantänens 14 dagar (i mitt fall gav skolan den till mig)

När de väl kontrollerat dessa dokument gav de mig ett formulär för att fylla i mina personuppgifter, anledningen till att jag flyttade och mitt flygnummer med deras destinationer. Dessutom var jag tvungen att förklara att jag inte var i karantän i Italien och att jag inte hade några COVID-19-symtom. De tog den här formen innan de gick på planet.

Obs: många flygbolag kräver att du fyller i det här formuläret online före avresa eller incheckning.

Narita Airport Terminal 2 sign

När du anlände till Japan, vad var du tvungen att göra för att komma igenom flygplatskontroller och säkerhet?

Proceduren är enkel. När jag landade var jag tvungen att ta ett salivtest för COVID-19. Det är ganska svårt, för du måste producera mycket saliv … men på fem minuter lyckades jag göra det. De satte ett nummer på de blanketter jag hade fyllt i på planet och det numret användes för att ge mig resultaten.

Sedan gick jag till ett andra rum där de kollade och tog det skriftliga löftet och all information om karantänen och informationen om boendet.

Efter det gick jag till ett väntrum där jag kunde köpa drycker eller mat. Sedan ropade de upp mitt nummer och när de väl kollat ​​resultatet av COVID-19-testet – som måste vara negativt – gick jag vidare till vanliga invandringsprocedurer.

På immigrationskontoret kollade de alla andra dokument – pass, visum, COE, resultatet av PCR-testet som togs före avresan – och gav mig uppehållskortet. Jag gick sedan till bagageutlämnings-området.

Allt var perfekt organiserat. Jag var ute från flygplatsen på en och en halv timme.

Berätta om ditt boende i karantän.

Min skola förberedde karantänboende åt mig i Yokohama. En skolmedlem hämtade mig på flygplatsen och tog mig till boendet och transporten var privat.

Obs! Vissa skolor väljer boende i karantän för sina elever, medan andra inte gör det.

Jag bodde på ett hotell som vanligtvis används för konferenser eller utbildningskurser, där en hel våning var reserverad för studenter i karantän. Frukost, lunch och middag levererades till mitt rum varje dag i en klassisk japansk bento. Jag kunde inte lämna boendet på några villkor, förutom med skoltillstånd av allvarliga hälsoskäl eller COVID-19-symtom.

study in Japan

Nu går du i skolan. Hur många klasser har du? Hålls de online eller personligen?

Fram till december 2020 hade jag lektioner från måndag till fredag i tre timmar och 15 minuter om dagen i klassrummet, så jag gick till skolan. Från januari 2021 har jag två dagar i veckan i tre timmar om dagen i klassen, medan de återstående tre dagarna är onlinelektioner på Zoom (även de tre timmar om dagen).

Hur upplever du studierna i Japan under COVID-19?

Med tanke på omständigheterna går det ganska bra. Jag lyckades också hitta ett deltidsjobb i december 2020, så jag är glad för nu. Självklart skulle jag föredra att denna situation inte fanns för att kunna njuta av alla de möjligheter denna stad kan erbjuda. Men det är okej, jag har en stark förmåga att anpassa mig till olika situationer.

Go! Go! Nihon kan hjälpa dig att studera i Japan, även under COVID-19. Kontakta oss för att se hur vi kan hjälpa till.

Dela den här artikeln

Go! Go! Nihon

Relaterade artiklar

🎌 Go! Go! Nihon Webinar
Lär dig allt om att bo och studera i Japan med Go! Go! Nihon
Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder