Inreseförbudet till Japan påverkar utländska studenter

Lästid: 4 minutes

Denna artikel uppdateras ej längre. Sedan october 11, 2022 har Japan åter öppnat upp sina gränser. För den senaste informationen, läs vår artikel om inresekrav för studenter, eller kolla in japanska utrikesministeriets webbplats.

Sedan mars 2020 har tusentals utländska studenter varit tvungna att sätta sina liv på paus på grund av det inreseförbud som Japan infört som en del av sitt COVID-19-svar. Många av dem har sparat i flera månader och väntat hela livet för att få chansen att leva, studera och bygga sin framtid i Japan.

Det här är några av deras berättelser och varför de ber den japanska regeringen att underlätta inreseförbudet för utländska studenter.

Obs! Svaren har redigerats för tydlighetens skull.

Kai, Österrike

Jag började bli intresserad av japansk kultur och för det japanska sättet att leva när jag först började studera språket 2018. Då visste jag redan att jag ville flytta till Japan så snart som möjligt. Jag studerade hårt och fick ett år senare mitt JLPT N4-certifikat. Nu efter två års pågående studier vill jag äntligen kunna komma in i Japan för att ytterligare förbättra min japanska samt att få uppleva hur det är att leva i landet jag kommit att älska.

Jag är utan jobb sedan maj och kan inte starta ett nytt eftersom vi inte fått ett datum för när vi kan komma in (i Japan). Jag måste använda mina besparingar, som jag planerade att använda för att starta mitt nya liv i Japan.

Adam, England

Det har varit en livslång dröm för mig (att studera i Japan). Jag arbetade tidigare i Japan det var svårt på grund av bristande japanska och tyvärr var jag tvungen att återvända till Storbritannien. Under min tid i Japan var jag med om de mest fantastiska upplevelserna och träffade så många otroliga människor. Jag är fast besluten om att återvända till Japan och vill lära mig språket och kulturen för att kunna njuta av landet ordentligt.

Inträdesförbudet är faktiskt ganska skadligt för min karriär och personlig utveckling. Jag lämnade ett otroligt jobb i mars i år för att börja min dröm i Japan. Men jag kunde inte åka och nu är jag arbetslös efter att ha gett upp mitt drömjobb. Jag var tvungen att flytta ut från min lägenhet, tillbaka till mina föräldrar. Det är mentalt dränerande och pinsamt. Jag blir förkrossad om det försenas ännumer.

Camila, Brasilien

Jag har förberett mig i två år för att studera i Japan. Jag gjorde mitt första JLPT-test 2010, sedan dess har jag funderat på att spendera tid i landet för att öva japanska genom att prata med japaner samt att lära sig mer om kulturen. Så småningom planerar jag att göra mina master i Japan.

Min frustration och ångest är en daglig tortyr. Jag planerade att resa i april 2020. Jag avslutade mitt jobb och avslutade mitt hyreskontrakt på min lägenhet. Just nu är jag arbetslös och bor på Airbnb, allt detta under en pandemi. Jag spenderar ännu mer oplanerade pengar varje gång resan försenas.

Hannah, Nederländerna

Jag har väntat sedan mars på att åka till Japan. Jag bestämde mig för att lägga mina juridikstudier i väntan så att jag kan åka till Japan för att studera japanska i ett halvår. Det här är första gången i mitt liv som jag bestämde mig för att röra mig utanför min komfortzon och göra något helt annorlunda. Under mycket lång tid har det varit min dröm att lära mig japanska och uppleva den japanska kulturen på ett sätt som jag aldrig kunde uppleva i mitt eget land.

Det gör mig ledsen att internationella studenter måste leva i tvivel under detta reseförbudet. Jag är villig att genomgå PCR-tester och en två veckors karantän om det innebär att jag kan åka till Japan i oktober. Ord kan helt enkelt inte uttrycka hur viktigt det här är för mig.

Michael, Tyskland

Jag har varit intresserad av japansk kultur i nästan hela mitt liv. Jag har lärt mig japanska på egen hand under lång tid, men jag vill lära mig språket flytande. Att lära sig japanska och att bo i Japan är min livstidsdröm. Jag vill inte tänka tillbaka på livet och ångra mig.

Jag har inte haft någon inkomst sedan i maj. Så väntetiden är väldigt dyr för mig. Mina besparingar var ursprungligen avsedda för Japan. Ju längre jag är arbetslös desto svårare blir det för mig att hitta ett jobb. Jag kan behöva avbryta min resa om förseningen fortsätter.

Hannah, USA

Att kunna studera i Japan innebär att kunna expandera min värld genom att lära mig språket och brya den barriären. Det betyder också att jag kan gå vidare med mina planer för att så småning om undervisa och arbeta i Japan.

Förseningarna med att öppna upp inreseförbudet för studenter betyder att jag inte kommer att kunna komma till Japan alls. Jag har varit tvungen att skjuta mitt liv åt sidan under ett helt år och avstå från jobbmöjligheter i USA eftersom jag trodde att jag bara skulle vara i Japan i juni/juli 2020. Jag gav upp några fantastiska jobbmöjligheter eftersom det var mitt mål att gå börja studera igen. Om jag inte kan komma i oktober måste jag ge upp helt eftersom det inte är ekonomiskt möjligt för mig att bara vänta.

Vad du kan göra för att hjälpa till

Stöd studenterna i att uppmana den japanska regeringens inreseförbjuda för utländska studenter så snart som möjligt genom att underteckna vår namninsamling här.

Titta också på, och dela, vår video där studenter förklarar hur inreseförbudet till Japan har påverkar dom:

Dela den här artikeln

Go! Go! Nihon

Relaterade artiklar

Japansk kultur
Bo i Japan

🎌 Join our next Webinar!

Next session → How to live and study in Japan: Info and Q&A

Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder