Q&A med studenter från vår digitala nybörjarkurs i japanska

Lästid: 6 minutes

Vi pratade med tre studenter som kompletterade vår 12-veckors digitala nybörjarkurs i japanska om deras erfarenheter av kursen – Antares från Mexiko, Guillame från Frankrike, och Tanner från USA.

Läs videare för att få veta mer om hur mycket bättre deras japanska har blivit, vad de tyckte var svårt med kursen och deras tips för att lägga upp sin tid när man tar en digital språkkurs.

Notera att svaren har redigerats med tydlighet och längd i åtanke, och sedan översatts till svenska.

Hur var din japanskanivå innan kursen?

Antares: Nästan noll. Allt jag visste kom från att titta på anime och YouTube-videor.

Guillaume: Nästan nybörjare. Jag kunde redan hiragana, katakana och lite glosor genom att ha läst manga och tittat på anime på japanska.

Tanner: Innan jag påbörjade kursen hade jag gått en nybörjarkurs på en lokal högskola. Jag lärde mig visserligen mycket där och gillade verkligen att lära mig språket… Men då jag inte pluggat på två år sedan dess innebar det att jag i princip började om vad gäller min japanskanivå.

studying hiragana chart on desk

Vad gillade du mest med den digitala nybörjarkursen i japanska?

Antares: Att jag kunde ta den i min egen takt, och på ett sätt var den personlig. 

Guillaume: Sätter lektionerna är uplagda på är väldigt intressant, och de förklarar saker perfekt så att vi förstår mycket snabbare. 

Tanner: Den gav mig japanskakunskap som direkt kändes användbar. Det jag hade lärt mig genom kursen var inte bara språkets grunder och de verktyg som behövs för att skapa meningar. Utan den gav mig verktyg som är lätta för mig att nyttja i mitt liv i USA medan jag väntar på att åka till Japan.

Vad tyckte du var svårast?

Antares: Eftersom det inte hade några “konsekvenser” glömde jag ibland kursen och gjorde ingenting på flera dagar. Så jag behövde verkligen fokusera på mina studier och göra ett eget schema. Utöver det var den en rätt enkel och lätt kurs. 

Guillaume: Att memorera mycket glosor under en kort tid. Kanji är också svårt att komma ihåg, men det gör det också roligare och mer utmanande att lära sig.

Tanner: Den mest utmanande aspekten av kursen för mig var att använda det jag lärde mig i vardagen – det var dock också en av mina favoritsaker med den! Jag har den fantastiska möjligheten att vara nära så många japanska restauranger och butiker där jag bor att jag kunde öva på mina språkkunskaper.

Hur lade du upp din tid när du tog kursen?

Antares: Jag hade ett deltidsjobb, så ibland glömde jag mina lektioner för att jag var trött eller inte orkade göra lektioner den dagen. Men kursen hjälpte till att distrahera mig från min vardagliga rutin. Därför försökte jag göra åtminstone 30 minuter varje dag.

Guillaume: När jag påbörjade Go! Go! Nihons digitala nybörjarkurs i japanska var den min högsta prioritet varje dag. Jag spenderade ungefär två timmar på morgonen på de dagliga lektionerna. På eftermiddagarna gjorde jag läxor och gick igenom lektionerna igen. Under hela perioden hade jag kanske 2-3 veckor ledigt. Men när jag hade fritid så läste jag ändå lektionerna.

Utöver lektionerna köpte jag övningsböcker för att studera lite extra utöver kursen. Jag köpte också en kanji-övningsbok och en kanjiordbok som jag fortfarande använder även efter att jag gjort klart kursen. 

Tanner: Det var enkelt för mig att kunna jobba heltid och fortfarande ha ett socialt liv men ändå ta mig igenom alla lektionerna. Jag skapade mitt eget “skolschema” med fem dagar i veckan att dedikera till kursen och två dagar för att gå igenom det jag lärt mig.

Utöver tiden jag lade på lektionerna satte jag som ett viktigt mål för mig själv att lägga minst en timmer varje dag på att gå igenom allt jag lärt mig. Jag spenderade en del tid med att gå igenom mina anteckningar under middagen. Jag testade också mig själv på meningsstrukturer med lite musik i bakgrunden. Främst så studerade jag flash cards med alla nya glosor jag hade svårt med innan jag gick och lade mig.

Hur mycket bättre tror du att din japanska blev efter kursen?

Antares: Jag tror att min språkförmåga förbättrades. Men jag hade nog kunnat lägga mer tid och energi på mina studier och varit på en högre nivå än jag är idag.

Guillaume: Jag blev verkligen bättre under kursen och kan förmodligen åka till Japan och förstå grundläggande saker. Jag kanske inte pratar så flytande, men ju mer glosor jag kan, ju mer kan jag säga eller fråga.

Tanner: Min japanska blev otroligt mycket bättre under kursen. En av de saker jag var mest orolig för när jag gick igenom ansökningsprocessen för språkskolan i Japan var vart jag skulle börja för att lära om den nybörjarjapanska jag en gång kunde. Tolv veckor räcker verkligen inte för att bli flytande på japanska. Men jag har mycket mer självförtroende inför att lära mig mer japanska i framtiden.

studying online Japanese course on laptop

Vad gör du för typ av språkstudier nu när du är klar med kursen?

Antares: Jag försöker öva varje dag med YouTube-videor. Sedan följer jag TikTok-konton som påminner mig om glosor varje dag och jag följer japanska influencers så att jag inte glömmer det jag redan kan. Jag funderar också på att åka till Osaka för att fortsätta mina språkstudier så att jag kan påbörja min framtid i Japan.

Guillaume: Efter att jag gjort klart kursen fortsatte jag studera japanska själv, för jag är en nybörjare och behöver jobba på det dagligen för att bli bättre. I framtiden vill jag lära mig mer om japansk kultur och skaffa vänner därifrån. Mitt mål är att lära mig skriva på japanska för att skriva manga, och förhoppningsvis lära mig rita bättre när jag är i Japan.

Tanner: Efter att ha gjort klart kursen har jag främst fokuserat på att lära mig mer kanji från en övningsbok jag köpte online. Jag försöker också lära mig ett par kanji från manga jag läser just då. Eller översätta från japanska till engelska.

Jag tog också Go! Go! Nihon Japanese Crash Course. Jag drogs verkligen till den här kursen eftersom den går igenom nybörjarjapanska, men den fokuserar också på japansk kultur. Speciellt gillade jag verkligen lektionen som diskuterade japansk alkohols historia som avslutades med en tur i ett sakebryggeri. Jag rekommenderar verkligen den kursen också, eftersom det inte bara var en bra crash course utan också var superintessant. Plus att jag lärde mig mycket mer om japansk kultur och traditioner än jag trodde att jag skulle.

Vad är dina främsta tips för att studera digitalt?

Antares: Just nu är vi alla i en svårt period, och vi letar efter något att distrahera oss själva mig – att lära sig ett nytt språk är toppen! Mitt tips skulle vara: gör allt i din egen takt, och när det passar dig bäst. Sätt inte för mycket press på dig själv. Det är meningen att man ska ha kul när man lär sig ett nytt språk, inte att man ska lida.

Hitta ett schema som passar dig och utgå ifrån det. Det kan vara på morgonen eller på eftermiddagen. Om du är en upptagen person, studera minst 30 minuter perdag. Regelbundenhet är viktigt. Upprepa glosorna för dig själv. Ta en paus om du känner dig överväldigad. Se till att dina anteckningar är enkla. Du behöver inte skriva ner allt, om du inte vill.

Till sist är det tips som fungerat bäst för mig, att konsumera så mycket japansk underhållning du kan. Titta på anime, reality TV, YouTube-vloggare och lyssna på japansk musik. Om du programmerar din hjärna attlyssna på språket även på fritiden så blir inlärandet mycket lättare.

Guillaume: Att lära sig ett språk är något som tar tid och som behöver göras varje dag, även under en kort period. Att lära sig digitalt är toppen, men ingen kommer vara på sig att fortsätta jobba så du behöver kunna motivera dig själv. Hitta ett mål du vill nå och studera extra utöver kursen – inte bara läxorn, utan läsning, övningar, att titta eller lyssna på japanska.

Att lära sig japanska är verkligen intressant, så tvinga inte dig själv att lära dig utan njut av det.

Tanner: Jag rekommenderar verkligen tips som att planera sin tid med hjälp av ett schema, att se till att inte ha distraktionsmoment där du studerar, etc.. Men mitt bästa råd för att gå den här kursen och studera japanska i allmänhet är att ha kul. Att lära sig japanska är väldigt roligt, men att studera vad som helst i ett klassrum eller digitalt kan kännas påfrestande. Jag tycker det är viktigt att fortsätta ha roligt med japanska. Att hitta roliga sätt att fortsätta lära sig och applicera det man redan lärt sig i ett sammanhang utanför skolan.

En av mina nya favorithobbys är att läsa manga på japanska och översätta den till engelska. Det är inte bara roligt, utan man absorberar mycket av det man lär sig. Det innebär att jag inte bara underhåller mig själv, tekniskt sätt studerar jag också! Att lära sig ett nytt språk borde aldrig vara tråkigt, men det är personen som lär sig som måste ta ansvar att göra det så roligt som möjligt.

Lär dig mer om våra 12-veckors digitala nybörjarkurs i japanska här. Om du är osäker på din språknivå kan du ta vårt test här.

Kursen är på engelska.

Dela den här artikeln

Go! Go! Nihon

Relaterade artiklar