Under måndagen, 26 augusti, signerades ett working holiday-avtal mellan Sverige och Japan. Avtalet gör det möjligt för dig som är mellan 18 och 30 år att söka ett speciellt ettårsvisum till Japan.

Visumet, som på svenska ibland benämns som “feriearbetsavtal”, vill stärka det kulturella utbytet mellan de två länderna. Det huvudsakliga syftet är rekreation, men visumet ger dig även rättigheten att arbeta för att kunna finansiera dina äventyr i landat.

Go! Go! Nihon hjälper studenter från hela världen att komma till Japan för att bo och studera, även studenter från länder som idag redan har ett working holiday-avtal med Japan. Här kommer våra tips på hur du bäst använder dig av ditt working holiday-visum.

Working Holiday Sverige Japan

Hur du bäst använder ditt working holiday-visum

Working holiday-visum till Japan är en en-gång-i-livet-möjlihet, när du använt det går det inte att varken ansöka om det igen, eller förlänga det. Det är ett år som gäller. Därför rekommenderar starkt vi att du tar vara på den här chansen och tänker efter innan du använde ditt ess i rockärmen.

Drömmer du om att arbeta och bo i Japan en dag? Det är svårt att hitta ett heltidsjobb i Japan utan att kunna prata språket. Ta chansen att söka till en språkskola först. Åk först på studentvisum i 1-2 år och spara ditt working holiday-visum till efter dina studier. Då har du god tid på dig att få en fot in i det japanska samhället efter studierna och du kan samtidigt styla med dina rykande färska språkkunskaper.

Vill du resa runt i landet och upptäcka Japan? Working holiday-visumet är ett utmärkt sätt att resa runt i Japan under en längre tid, med möjligheten att tjäna ihop pengar under tiden. I dagsläget är det dock svårt att hitta extrajobb till och med, utan några japanska språkkunskaper. Det kan därför vara bra att spendera de första månaderna i Japan på en språkskola. Visste du dessutom att många japanska språkskolor kan hjälpa dig att leta efter extrajobb?

Go! Go! Nihon hjälper gärna dig att söka till en språkskola i Japan. Vi hjälper dig med allt krångligt pappersarbete, helt gratis, och studierna är dessutom CSN-berättigade.

Vem får ansöka?

Har du ett svenskt medborgarskap och är mellan 18 och 30 år den dag du ansöker om working holiday-visumet har du chans att få ta del av den här fantastiska möjlighet. I avtalen med andra länder, så som Spanien, Frankrike och Tyskland, får man faktiskt ansöka även om man fyllt 30 år redan, så länge ansökan lämnas in innan din 31:a födelsedag. Om så är fallet för Sveriges och Japans avtal återstår att se, när ansökningsprocessen dragit igång.

Du måste såklart ha ett giltigt pass under hela vistelsen, samt en returbiljett eller tillräckligt med pengar så att du kan köpa en. Du kan endast bli tilldelad ett working holiday-visum till Japan en gång.

När kan du ansöka om ett working holiday-visum?

I skrivande stund finns det inget datum för när du kan börja ansöka om ett working holiday-visum. Vi har skapat en mejllista som du kan skriva upp dig på i fall du är nyfiken – så ser vi till att mejla dig så fort vi får veta!

För fler användbara tips om Japan och japansk kultur, följ vår Go! Go! Nihon blogg.

Vill du veta mer om det nya working holiday-avtalet?

Skriv upp dig på vår mejllista för att få veta när det nya working holiday-avtalet trätt i kraft. Du kommer också få smarta tips på hur du bäst använder ditt visum.

Skriv upp dig på mejllistan